Mélytengeri sugárállatkák a fákon - videó

Art of Freedom

A Fénylényeket a mélytengeri sugárállatkák ihlették, ennek ellenére ezek a csepp formájú lumineszkáló lények leginkább a fákon szeretnek élni. A szentjánosbogár rajzásra emlékeztető mű a Sziget Irodával szemben lesz.  A világító installáció készítését az alkotó, Dóra Emese most egy rövid videóban meg is mutatja.

_mg_3141_masolat_masolat.jpg

 Dóra Emese a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett, alkotásainál a kiinduló formák gyakran vezethetőek vissza egy termésre vagy egy élőlény viselkedésére. Ahogy meséli, munkáinál az élet változatosságára, törékenységére igyekszik felhívni a figyelmet, megragadni annak lényegét és láthatóvá tenni, hogy más is észre tudja venni, mekkora ajándék az élet. Legyen szó akár olyan alapvető természeti formákról, mint egy termés vagy egy mag, a Fénylények esetében, pedig nevezetesen a fényről, ami az installáció alapeleme. Emese fantáziáját a mélytengeri sugárállatkák ragadták meg, innen ered az UV világítás ötlete. Az általa életre keltett csepp alakú kreálmányok egyenként apró kézzel összevarrt műanyaglemezből készülnek, összességükben, pedig a lebegés érzetét keltik. Pont úgy, mint egy szentjánosbogár raj.

 

Az installáció egyébként Emese egy korábbi művének adaptálása, ami tavaly a Művészmalomban volt kiállítva Farkas Ádám szobrászmester életmű kiállításán, ahol egykori hallgatói műveiből is kiállítottak többet. A neon színnel izzó lények akkor még egy sorozat részeként Helyképzési Kísérlet II. címre hallgattak, a Fénylények név egy kisfiútól ered. „Mint minden kiállításon az ember inkognitóban próbál elcsípni pár szót, hogy a nézőknek mi a véleménye benyomása, az én melómat meglátva egy kisfiú felkiáltott, hogy: " Nézd anyu, fénylények!"”- meséli Emese, aki a Fénylényeket és azok készítését a következő videókban mutatja be.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artoffreedom.blog.hu/api/trackback/id/tr159166810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása