Dragon of Freedom

Art of Freedom

A bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola diákjai szinte egész évben Sziget-lázban égnek: hónapokig építik az iskolaudvaron a Fesztiválköztársaság egyik kedvenc installációját, a 15 ezer PET-palackból életre keltett sárkányt. A legaktívabbak a Szigetre is kijuthatnak.

sark_1.jpg

Bicskén már januártól műanyag palackokat gyűjt az egész város, a diákok szabadidejükben építik a sárkányt az iskola udvarán, miközben szurkolóként, a város lakói gyakran süteményt és vizet visznek nekik, ha pedig például világítás próba van, mindenki összegyűl, mintha csak valami előadás készülődne. Van, hogy egyszerre 70 diák is dolgozik a PET-jószágon, a legaktívabbak 80-100 munkaórát is eltöltenek annak építésével, mert a Szigetre kijutni büszkeség: a legdolgosabbak ugyanis jutalomként kisátorozhatnak a fesztiválra és amellett, hogy a sárkány őrzőiként figyelnek arra, hogy minden rendben legyen, üzemeltetik a füstgépet vagy éppen valamilyen programmal csábítják oda a Szigetlakókat. A diákok gyakran még a következő években is megőrzik karjukon a karszalagot, az élmény mellett azonban a „projektet” vezető Vigyikánné Hovák Andrea szerint azért is hasznos a „Szigetezés”, mert itt a gyerekek meg mernek szólalni angolul, a rengeteg programnak és látványosságnak köszönhetően pedig nyitottabbak lesznek a világra.

A közös sárkányépítés azonban önmagában is móka: közösségépítő ereje mellett segít abban, hogy a diákok környezettudatosabban éljenek, tapasztalatot szereznek és olyan is előfordult, hogy mesélős történelem órát tartottak közben. Maga a sárkányépítés „missziója” is tanulságos:

„A 25 méteres, közel 15 ezer PET-palackból épült sárkányunk kreatív eszközökkel szeretné felhívni a látogatók figyelmét az életünket „elborító”, csak egyszer használatos, szinte csak kényelmi szempontok miatt gyártott termékekre. Magának a sárkánynak a mérete, az anyaga, a megjelenése is ezt az üzenetet hordozza: rácsodálkozunk, ha ennyi szép, haszontalan palackot együtt látunk, de félő, hogy egyszer csak lábra kap és nemcsak füstöt okád ki a szájából, hanem felperzsel mindent maga körül” – mondják az alkotók.

uj_1.jpg

A Dragon of Freedom névre keresztelt óriás PET-palack sárkány immáron negyedik éve költözik ki a Szigetre, de a Vajda Kreatív Diákcsoport minden évben felturbózta kicsit, csinosított rajta: a sárkány az idő során ki lett világítva, s „megtanult” füstöt is fújni, idén pedig újabb meglepetéssel készülnek. Sőt, a nebulók az elmúlt években a sárkány mellett a szintén újrahasznosított anyagokból épült Világfával és vicces bútorokkal is

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artoffreedom.blog.hu/api/trackback/id/tr818672532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása